STARE trade d.o.o.   Tel: +386 1 83 24 400
Kamniška 2                  Fax: +386 1 83 23 402
SI-1217 Vodice            E: info@maister.siPomoč in svetovanje

 

Pomoč in svetovanje pri projektiranju in nakupu kuhinj

 

Napotki in opozorila pri izbiri in oblikovanju kuhinjskih artiklov maister.si

 

-kuhinjski artikli so razdeljeni v skupine – Podpultni elemnti, Viseče omarice, Pulti...
-POZOR !!! : Vsi podpultni elemnti in visoke omare so na PVC nogicah, ki omogočajo nastavitev po višini , s sistemom za pritrjevanje cokla. Višina nogic katere so poleg omaric je odvisna od višine izbranega cokla v nadaljevanju naročila. Primer: Če izberete cokel višine 150mm, sistem upošteva da je zahtevana višina nogic 150mm. V primeru da cokla ne izberete oz ga ne naročite, so poleg omaric nogice višine 100mm !!!
-Viseče omarice so pripravljene za pritrjevanje na steno in imajo poleg vse potrebno okovje. Sem spadajo obešalni mehanizem za viseče omarice z možnostjo regulacije in stenska letev za obešanje omaric (dolžina letve se odmeri glede na skupno dolžino visečih omaric)
-Pulti: ponujamo vam dve varianti naročanja pultov
 APonujamo vam različne oblike pultov. Spoji- kotni spoji z vijačnimi vezmi. (glej sliko). Izreze za kuhalno ploščo in korito  izdelate sami, lahko pa nam pošljete skico z dimenzijami in pozicijo izreza ter mi opravimo za vas izrez na CNC stroju.
 BV rubriki »Prosti design« naročite pult željene dimenzije – celotno obliko niza krojite sami.
 CNa  e naslov elementi@maister.si ali po faksu 01/8323 402 nam pošljte natančno skico kako naj bi vaš pult izgledal (osnovne dimenzije, spoji, izrezi za kuhalno ploščo in korito...), na podlagi skice vam  svetujemo glede končne izvedbe ter  pripravimo ponudbo.

 

Kuhinja in njena funkcionalna ureditev: 

 

Za funkcionalnost kuhinje je bistvenega pomena: oblika in velikost razpoložljivega prostora, pravilno zaporedje delavnih centrov ter kakovostna oprema. 

 

S pravilno razporeditvijo delovnih centrov zmanjšamo gibanje med pripravljanjem hrane, s  tem prihranimo čas in energijo. Analize so pokazale da se najpogosteje gibljemo med prostorom za shranjevanje živil, pomivalnim koritom z delovno površino in prostorom za toplotno obdelavo hrane. Če jih povežemo med seboj, dobimo tako imenovani delovni trikotnik, ki ponazarja dolžino prehojenih poti med pripravo. Pri funkcionalno urejeni kuhinji obseg stranic trikotnika ne sme  presegati 600 -700 cm, s tem da je dolžina posamezne stranice med 125 in 230 cm. Pravtako ni priporočljivo pretirano zmanjšati trikotnika, saj bi tedaj kuhinja delovala utesnjeno. Seveda sedaj opisujemo idealno razporeditev, v realnosti pa smo večinoma prisiljeni upoštevati pravila oz. pogoje ki jih imamo v določenem prostoru. Pomembno je da se vedno zavedamo prednosti optimalne razporeditve in poiskušamo v realni prostor vnesti čimbolj optimalno postavitev elementov. 

Poleg tega moramo pazitio na to, da so shranjevalni elementi razporejeni v določenem zaporedju glede na potek dela.  Kuhinja za desničarje naj bi obsegala naslednje elemente od leve proti desni:

 

-shrambni prostor s hladilnikom
-delovna površina za pripravo hrane (umazani del – recimo: priprava zelenjave..)
-glavna delovna površina z lahko dosegljivimi gospodinjskimi pripomočki za obdelavo hrane
-prostor za toplotno obdelavo hrane
-odstavna površina
-prostor za serviranje v bližini jedilnice

 

Kuhinja za levičarje naj bi imela seveda zrcalno zaporedje  zgoraj naštetih elemntov.

 

Taka postavitev omogoča gospodinji, delo z desno roko kadar  naprimer pripravlja hrano na delovni površini in želi ne da bi spremenila položaj zmanjšati ogenj ali premešati jedi na štedilniku. Poleg tega je pri taki razporeditvi mogoče zaporedno opravljati več delavnih faz brez odvečnih poti.

 

Funkcionalnost pa je odvisna tudi od dimenzije kuhinjskega pohištva in elementov bele tehnike.

 

Med najpomembnejšimi je optimalna višina delavnega pulta, ki je odvisna od telesne višine uporabnika, biti mora 15cm pod skrčenim komolcem uporabnika v običajni obutvi.

 

Za nemoteno delo v kuhinji je vsekakor pomembna tudi ustrezna osvetlitev delovnih površin. Vsaka kuhinja potrebuje splošno in lokalno osvetlitev. Osvetlitev, ki je usmerjena k delavnemu mestu, je potrebno namestiti  z leve strani in ne za hrbtom. Tako se izognemo senci lastnega telesa na delovni površini.  Svetlobna telesa najpogosteje vgrajujemo v spodnje blende visečih omaric, v zadnjem času pa se vse več uporablja LED tehnika svetil, ki  nam omogoča tudi različne svetlobne efekte povrhu vsega pa energetsko  zelo varčna.

 

 

Za ta izbor ne ostaja artiklov.